Szépség-Élet-Stílus

Esszencia

Esszencia

Muti, mit kensz a babádra!

2015. április 02. - KaticA

Kissé nehezen született meg ez a bejegyzés, mivel a Kisfiam néhány napja sajnos lebetegedett. Beleesett egy csúnya vírusos torokgyulladásba, némi náthával megfűszerezve, amit szegénykém igencsak nehezen viselt. S mit tehet ilyenkor a szülő? Azon felül, hogy követi az orvos utasításait, tengernyi szeretettel halmozza el a babácskát... nem mintha egyébként nem ezt tennénk. A rengeteg gyengédségnek és ápolásnak köszönhetően a Kicsikém, szerencsére valamivel már jobban van.

photogrid_1427890612518.jpg

Ezek vagyunk mi, szülők: megkaphatunk a világon bármit, boldogok és nyugodtak csakis akkor leszünk, ha a gyermekünk egészséges és virgonc. Ennek a szerető gondoskodásnak és féltő aggodalomnak köszönhető, hogy a legjobbat akarván gyermekünknek kiváltjuk a körzeti gyermekorvos által, még a baba születése előtt felírt kencéket. Vagy ami még rosszabb, hogy sokan megveszik az agyonreklámozott babaápolókat, melyek közül a legtöbbnek igencsak gusztustalan az INCI listája.

A hajam égnek állt, amikor több fórumon is azt olvastam, hogy bizony egyes anyukák teljesen természetes módon az első perctől kezdve alkohol tartalmú babafürdetővel fürösztik a pici babájukat. Sőt, olyat is olvastam, hogy "tévedésből" rendszeresen a nagyobb gyerekek habfürdetőjét locsolták a baba fürdővizébe. Ugyan semmi jogom ítélkezni bárki felett is, ilyenkor mégis elgondolkodom, miért nem néznek utána az emberek az összetevőknek, mielőtt valamiért pénzt adnak? Hiszen manapság már rengeteg információ áll rendelkezésünkre...

A Párocskámmal mi is beletartozunk abba a nagyátlagba, akik kiváltottuk a Doktornéni által receptre felírt kencéket. Azonban ezek a szerek gyorsan a kukában végezték, mivel engem nagyon zavartak az összetevők, illetve a popsikrém kőolajszaga. Távol álljon tőlem, hogy én akarjam megmondani bárkinek is a "tutit", csupán rá akarok világítani arra, hogy bizonyos babáknak szánt kencék többet ártanak, mint amennyit használnak.

Az én személyes véleményem szerint egy újszülöttnek nincs szüksége napi fürösztésre. Külföldön nem is szokás naponta fürdetni a babákat, csupán hetente egyszer-kétszer tiszta vízzel. Nem kúsznak-másznak, nem izzadnak, nem koszosak még a pici babák, miért kellene a finom kis bőrüket kemikáliákkal terhelni? Mi hidegen sajtolt mandulaolajjal fürdettük, illetve ápoltuk kisfiunk finom kis bőrét. Az olaj használata talán furának tűnhet, azonban kitűnően oldja a szennyeződéseket. Én mondom, még a vízálló sminkkel is könnyedén elbánik. Ráadásul nagyon kímélő. De ugyanilyen jó választás a jojobaolaj is, mivel nagyon hasonlít az emberi faggyúhoz. Ezekkel a finom, természetes olajokkal szemben a receptre felírt, varázslatos nevű Unguentum Hydrophilicum Nonionicum az ég világon semmilyen ápolóanyagot nem tartalmaz. Amit viszont igen:

- Vizet, amiben nehéz bármiféle kivetnivalót találni.

- Vaselinum Album-ot, azaz fehér vazelint, ami kőolajból nyert, félszilárd szénhidrogének tisztított és elszíntelenített elegye. És aki már találkozott ezzel, az jól tudja, hogy vízben egyáltalán nem oldódik.

-  Cetearyl Alcohol-t, amely egy alapvetően egy alacsony kockázatúnak megítélt zsíralkohol. Ellentétben a "normális” alkoholokkal (pl. alcohol denat) nincs szárító és irritáló hatása a bőrre. Viszont a komedogén indexe közepes.

- A Polisorbate 60 szintén egy szintetikus anyag, bőringerlő hatással.

- A Mineral Oil, magyarul ásványi olaj, vagy paraffinum liguidium/folyékony paraffin. Színtelen, tiszta folyadék, melyet a petróleumból vonnak ki (vagyis inkább a petróleumból gázolaj gyártás folyamatának mellékterméke). Egyes szakértők szerint, rossz hírneve ellenére a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló anyag. Ezenkívül hatásos sebgyógyító is. Az ásványi olajnak azonban póruseltömítő hatása is van. Nem szívódik fel a bőrben, így annak felszínén megmaradva akadályozza a bőrlégzést.

- Az Ethyl Alcohol vagy más néven borszesz, szárító, irritáló hatással van a bőrre. Ez különösen akkor veszélyes, ha az INCI lista elején szerepel.

- A Methylparaben egy tartósítószer. A methylparabent tartalmazó termékek növelhetik az UVB által okozott károsodást a bőrben. A parabének körül igen komoly és ellentmondásos viták zajlanak, veszélyességüket illetően. Olvastam számomra megbízható külföldi weboldalak elemzéseit, amelyek megnyugtató válaszokat közölnek a parabénekről, én azonban sem a babucimra, sem pedig magamra nem kenek semmit, amiben bármely parabén is szerepel.

 Mint ahogyan nem használunk szappant sem, még ha bizonyos natúr kozmetikumokat gyártó cégek az ellenkezőhét javasolják is.

Vannak azonban olyan babaápolók, amelyeket valóban jó szívvel ajánlok az érzékeny bababőrre:

- Bio hidegen sajtolt mandulaolaj: fürdetéshez, testápoláshoz

- Sheavaj

- Natura Vivente BABY MIO bio popsikenőcs- ANDIROBA: rendkívül hatékony, csodaszép összetevőkkel, és minden csúnyaságtól mentes.

-  BABYDREAM extra sensitive fürdető és sampon: ez a kedves kis kence a Rossmann sajátmárkás terméke, mint ahogyan a BABYDREAM extra sensitive popsitörlő kendő is, amit a kezdetektől használunk. Illatmentesek, szépséges INCI listával... ezekkel nem árthatunk a babácskáknak. Nem mellesleg pedig pénztárca barát termékek.

- De a BABYLOVE ultra sensitive illetve a BABYDREAM arc- és testápoló DM sajátmárkás törlőkendők, valamint a BABYLOVE ultrasensitive panthnol védőkrém is épp ugyanilyen jó... babának-mamának egyaránt.

Boldog babázást kívánok mindenkinek!!! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://kencevilag.blog.hu/api/trackback/id/tr697326658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása