Szépség-Élet-Stílus

Esszencia

Esszencia

Tejmentes házi gyümölcsjoghurt

2015. július 27. - KaticA

photogrid_1437643029453.jpg

A nyár nem a kedvenc évszakom. És bár szerencsére jelenleg kissé hűvösebb az időjárás, az általános nyári hőséget igen rosszul viselem habár tudom, ennek épp ilyenkor van itt az ideje. Szóval szenvedek a kánikulától, étvágyam sincs, illetve alapvetően a nagyon könnyű, hűtött ételeket, italokat kívánom leginkább, a tartalmasabb finomságok helyett. Az utóbbi időben családilag rászoktunk arra, hogy mindössze egy joghurtot vacsorázunk. Ez könnyű is, laktató is. De nem ám holmi bolti lötty kerül az asztalra, én magam készítem el friss gyümölcsökből, kihagyva belőle a tejet és a cukrot. Eléggé megoszlanak a vélemények a tej szükségességéről a szervezetünk számára, én mindenesetre azt a tábort erősítem, akik vallják, hogy egyáltalán nincs szükségünk tejre az egészségünk megőrzése érdekében.

Nagyon finom a bolti joghurt, ezt nem tagadom. Azonban ha vesszük a fáradságot és elolvassuk a doboz hátulján az összetevőket, el kell gondolkodjunk azon, vajon tényleg az egészségünk -és szépségünk- védelmében gyártották-e a terméket? Lássuk csak, mely összetevőkből áll össze egy sima, mezei Danone Activia Bifidus Actiregularis epres joghurt:

  • tej
  • eperkészítmény 14% (eper (60%), cukor, folyékony cukor, glükóz-fruktóz szirup, stabilizátorok (módosított kukoricakeményítő, karragén), aroma, savanyúságot szabályozók (trikalcium-citrát, trinátrium-citrát), hordozók (kálcium-klorid, kálcium-karbonátok), színezék (kárminsav), murokrépalé koncentrátum, pektin-metilészter)
  • cukor
  • sovány tejpor
  • tejfehérjék
  • élő joghurt kultúra és Bifidus ActiRegularis kultúra

Gyümölcstartalom: 8,4%

Ez az eperkészítmény -amivel máris legalább egy púpozott teáskanálnyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe- lássuk be, nem túl vonzó egy az egészségére valamit is adó ember számára. Szóval száz szónak is egy a vége, az én családom asztalára nem kerülhet efféle táplálék. Addig keresgéltem, amíg rá nem bukkantam egy remek, egyszerű de nagyszerű kis receptre. Előre szólok, hogy a végeredmény köszönőviszonyban sincs a bolti termékkel, mégis finom, egészséges és természetes. Íme az elkészítése egy nagyjából négy adagnyi mennyiségnek:

photogrid_1437643038552.jpg

  • 1 marék mandula
  • körülbelül egy-másfél dl víz
  • 2 db banán
  • körülbelül 1/2 kg fagyasztott gyümölcs (eper, málna, szeder...) Azért írom, hogy körülbelül, mert én úgy találomra szoktam adagolni a gyümölcsöket. A lényeg, hogy a massza egyben maradjon.
  • körülbelül másfél deci növényi tejszín (pl. kókusztejszín...) De ez opcionális. A lényeg, hogy harmonikus ízt kapjunk.
  • 1 kk szentjánoskenyér liszt (ezzel sűríthetjük a joghurtot)
  • ízlés szerint agavé szirup de ez opcionális. 

Vízben legalább 12 órán keresztül áztatom a mandulát, majd turmixgépben egy kis vízzel pépesre darálom. Hozzáteszem a banánokat és simára turmixolom a mandulával. Hozzáteszem a gyümölcsöket és tovább turmixolom. Ezután jöhet az agavé szirup, az édes ízek kedvelőinek, majd a növényi tejszín és a végén, ha szükséges sűríteni, akkor a kávéskanálnyi szentjánoskenyér liszt. Az egészet simára turmixolom és jól lehűtve tálalom. Egyébként ha beteszem a fagyasztóba, fagyiként is megállja a helyét. :)

TIPP: A mandula pépesítése  után tehetünk bele 1/2 mokkás kanál probiotikumot, és letakarva (NE tegyük hideg helyre) 12-24 óráig állni hagyjuk. Ez lehet az alapja bármilyen tejmentes gyümölcsjoghurtnak.

Ez a gyümölcsjoghurt kitűnően beleillik mind a tej- mind a laktózmentes, mind pedig a vegetáriánus táplálkozásba. Jó étvágyat kívánok hozzá!

photogrid_1437643018460.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kencevilag.blog.hu/api/trackback/id/tr707647648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása